Ayak İzleri Bozkırdaki Deniz


Ayak İzleri: Bozkırdaki Deniz
Kırıkkale ve çevresinin erozyonla ortaya çıkan ve henüz keşfedilmemiş fosil yatakları, tarih öncesi Anadolu denizi olan Tetis'ten geriye kalan bir dünyayı bozkırın tam ortasında ayaklar altına seriyor. Bu keşif gezisinde iklimde ortaya çıkan değişikliklerin geniş bir coğrafyayı nasıl değiştirebileceği, erozyonun fosil yataklarının nasıl ortaya çıkardığı anlatılıyor.
Şimdinin uçsuz bucaksız topraklarının bir zamanlar deniz olduğu akıllardan kolayca çıkan bir bilgi. Oysa bu deniz hala ayaklarımızın altında...
Kıtalar ayrılırken büyük kara parçası Pangea’nın tam ortasında oluşmuş Tetis denizine ne oldu? Önce plakalar tarafından kuzeye itilen ve sonra yerini karalara bırakan Tetis denizinin altındaki bu parçalardan biri Anadolu’ydu.
Ayak İzleri bu kez, Kırıkkale ve çevresinin erozyonla ortaya çıkan ve henüz keşfedilmemiş fosil yataklarında Tetis'ten geriye kalan bir dünyayı bozkırın tam ortasında ayaklar altına seriyor.
Bozkırın ortasındaki denizi tepelerde arıyor, Tetis'ten kalan bu açık hava müzesine dokunuyor, fosillerle olan bu yolculuğumuzu MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nde tamamlıyoruz.
Tarih öcesine yaptığımız yolculukta yine kilometrelerce yol gidiyor, Orta Anadolu’nun sürpriz coğrafyası ve köy yaşantısıyla da kucaklaşıyoruz.
Doğada hiçbir şeyin kaybolmadığını bilerek, doğanın ayak izlerini Biyolog Rıfat Çığ'ın gözüyle yeniden okuyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder